Als u iets over kleur in Nederland te weten wilt komen, stel ik u voor om op één dag naar de Regenboogbuurt in Almere en naar de regio Staphorst/Rouveen te gaan. En als u dat gedaan hebt, stelt u zich dan de vraag in hoeverre deze twee kleurfenomenen passen bij uw beeld van de rest van Nederland. En als dan blijkt dat u vindt dat ze on-Nederlands kleurrijk zijn, vraagt u zich dan eens af hoe dat komt als Staphorst juist een zeer traditioneel Nederlandse gemeenschap vertegenwoordigt.
Iedereen in Nederland kent de naam Staphorst vanwege het strenge geloof. En iedereen ziet dan het beeld voor zich van in het zwart geklede mensen die ter kerke gaan. Dat beeld doet de werkelijkheid zwaar tekort. Staphorst is namelijk het meest sprankelende, vrolijke en feestelijke dorp van Nederland. Er is geen kleurrijker plek in Nederland - op misschien de Regenboogbuurt en de kermis na. En waarschijnlijk zou het één, het zware zwarte, zonder het ander, het lichte kleurrijke, niet kunnen bestaan. En licht is het! Het helderste groen van Nederland staat er te schitteren naast krachtig blauw. Melkbussenrekken en hekjes zijn helderblauw met witte sierrandjes. Het groen, blauw en wit vormt het decor voor de bonte vrolijkheid van een levensboom boven de voordeur, rijkversierde klederdracht en kunstig gevlochten jasbeschermers. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, zijn er de zomerbloemen waarmee de tuin vol staat. Waarom is er in Nederland maar één zo uitbundige traditie van kleur? Omdat de andere verdwenen zijn. Staphorst is een laatste bolwerk, een laatste gemeenschap waar het zware zwart nog zo sterk leeft dat de sprankelende kleuren nodig zijn om in balans te blijven. De rest van Nederland leeft niet meer met zwart - en daarom met ingetogener kleuren. Wat is dan de Regenboogbuurt, wat zijn dat voor kleuren? Zij vormen een poging om te ontsnappen aan de kleurloze middelmaat. En waarschijnlijk blijft de Regenboogbuurt uniek omdat de kleurloze middelmaat in hoog tempo plaats maakt voor een wat bewuster en gevariëerder kleurgebruik. De tijd van het klakkeloos omgaan met kleur is waarschijnlijk definitief verleden tijd. Terug naar Staphorst. Als u werkelijk wilt begrijpen waar de Staphorster kleuren vandaan komen, maakt u dan het tochtje door de Regenboogbuurt en wandel aansluitend door Staphorst en Rouveen. Bezoekt u de twee museumboerderijen, de bibliotheek vol boeken over Staphorst in het Gemeentehuis, de winkel met Staphorster stoffen, de houtbewerkerswerkplaatsen en het porseleinatelier. Dan heeft u de kleurinspiratie opgedaan die Staphorst te bieden heeft.adressen en tips:
voor boeken over Staphorst:
Gemeentehuis, Binnenweg 26 (0522-467400, de heer L.van Spijkeren)

voor kleur op de boerderij:
Gemeentelijke Museumboerderij, Gemeenteweg 67 geopend 1 april t/m 31 oktober maandag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur (0522-462526, de heer D.Kok, beheerder)

Museumboerderij Waanders, Muldersweg 4 geopend mei t/m september op werkdagen van 10 tot 12 en van 13.30 tot 17 uur

voor beschilderd meubilair:

Timmerman Houtbewerking, Oranjestraat 32

Verschillende kleine bedrijfjes
langs de Oude Rijksweg/Gemeentewegvoor de kleurige kledingstoffen: Compagner Textiel-stoffen

voor evenementen:
Onder meer de Staphorster dagen met oude ambachten in juli/augustus: VVV staphorst/De Wijk 0522-443275