Eigenlijk is het Veluws Groen geen groen maar blauw, want het is het blauwgroen dat hier in een eindeloze reeks varianten op deuren, luiken en ander houtwerk te vinden is. Het hoort hier thuis omdat het blauwgroen van de den hier meer dan elders in Nederland thuishoort. En, als om dit nog extra te onderstrepen: ook het blauw op zich komt hier veel voor.

Routebeschrijving:
De tocht, die dit keer het best per auto gemaakt kan worden, begint bij afslag 9 op de A28, de afslag naar Nijkerk. Nijkerk heeft een oud centrum met een aantal fraaie panden waarvan vooral de deuren opvallen. Op deze deuren zit een donker blauwgroen, dat veel gemeen heeft met het Amsterdamse "grachtengroen". In de Holkerstraat zit een klein museum van de Stichting Oud Nijkerk, dat woensdags van 14 tot 16 uur en zaterdags van 10 tot 12 uur geopend is.

Van Nijkerk rijdt u richting Putten over de N798. Langs de weg ziet u, na enige kilometers gereden te hebben, veel middelgroene luiken - sommige geelgroen en andere meer blauwgroen. De variatie maakt het mogelijk om oog voor het verschil te krijgen. Putten heeft een wapen met een geel hert op een blauwe ondergrond. In het centrum zijn veel voorbeelden van deze kombinatie zien. Dit blauw en geel, dat samen groen geeft, vertelt het verhaal van de kleur van de Veluwe. Het blauw is van de hemel, het geel van de aarde: samen geven die het groen van de natuur.Na Putten vervolgt u de route via de N303 richting Ermelo. In Ermelo gaat u rechtsaf richting Elspeet. Op de kruising gaat u linksaf de N302 op, richting Elspeet. Vervolgens rechtsaf, nog altijd richting Elspeet. U rijdt nu over prachtige lanen door het bos. Het is de moeite waard om hier even te stoppen en te bekijken hoeveel tinten blauw- en geelgroen u kunt onderscheiden.

U passeert landgoed en kasteel Staverden, waarvan de bezittingen te herkennen zijn aan diep blauwgroen houtwerk met daarin een gele bies. In Elspeet zijn opnieuw veel voorbeelden van groen, blauwgroen en blauw. U vervolgt de route en gaat rechtsaf naar Uddel. Mocht u nog moeite hebben met het onderscheiden van natuurgroene varianten, stop dan bij de Algemene Begraafplaats aan de rand van Elspeet; deze biedt een prachtige collectie van natuurgroenen.In Uddel gaat u rechtdoor richting Garderen. Bij de rotonde kort na het Uddelermeer gaat u linksaf richting Harskamp, en bij de volgende rotonde rechtdoor richting Kootwijk. Vanaf deze rotonde tot de A1 ziet u, voor het eerst op de tocht, het ware dennenblauw.

U gaat onder de A1 door, rijdt door Kootwijk heen en volgt de weg naar Barneveld. U rijdt nu over arme zandgrond met dennen en gras. Dit is het andere verhaal van blauw en geel: blauw van de den, geel van het gras. Bij de kruising met de N310 rechtdoor. Volg de hoofdweg (laat u niet misleiden door de vele mogelijke afslagen). Via Kootwijkerbroek gaat u naar Barneveld. In Barneveld rechtsaf richting centrum, en langs kasteel de Schaffelaar over de N805 naar afslag 16 van de A1. Hier eindigt de route van het Veluws Groen.